26.10.2016

Soijaa sen olla pitää

En tiedä onko musta tullut joku terveysintoilija, vähän siltä ainaki tuntus :D Tai niin ainakin sivulliset on mulle sanoneet ja huomautelleet. :D Nyt uusin juttu mihin oon hurahtanu kokonaan on nimittäin soija! Ja joo myönnän että tää soijabuumi vähän niinkuin oli ja meni jo, mut mä tajusin sen oikeesti vasta nyt. No parempi myöhään ku ei milloinkaan...
Eli tosiaan! Oon alkanut syömään tosi paljon soija tuotteita lähes päivittäin. Nimitin ite tän jakson soijakuuriksi. :D Ihan mielenkiinnon vuoksi ryhdyin tähän ja päätin että haluan nähdä toimiiko se todella, ja kuinka huomattavia tulokset ovat.

Miksi minä syön soijaa?
Koska epäilin että mulla olis normaalia matalempi estrogeenitaso tosin verikokeita ei ole tehty, mutta oireet täsmää. Aloitin soijan syönnin muutama kuukausi sitten ja selvästi se parissa kuukaudessa vaikutti ainakin hormonitasojen heittelyyn, mielialoihin sekä säännöllisti että lyhensi pitkää epäsäännöllistä hormonikiertoanikin. 
Itse en ole kummempaa valmistetta käyttänyt kuin ihan lähikaupasta saatavia soijatuotteita kuten soijarouhe, soijapavaut, soijamaito ja tietty perus soijakastike.

Hyvä soijapirtelö syntyy soija jauhoista.
Siitä olen tosiaan tehnyt pirtelön = ½-1 banaani, kaksi kukkurallista ruokalusikallista soijajauhoa ja 3dl maitoa/soijamaitoa ja sauvasekoittimella sekaisin ja pillillä juon kuin pirtelön.
Makeuttaakin sitä voi, mut kokonainen banaani riitti mulle siihen hyvin. Kaiken lisäksi musta se on hyvää vaikka jonkun mielestä kuulemma maistuu hieman jauhoiselta. Tottumiskysymys.
Itse tykkään soijan mausta jotenkin aika paljonkin itseasiassa jos totta puhutaan! :D Mut oli se vähän sellasta totuttelua alas. Nykyään saatan juoda paljon mieluummin soija maitoa kuin tavallista. Mutta tavallista maitoa ei silti saa korvata soija maidolla, nimittäin kalsiumia soija maidossa on hyvin niukasti.

Miksi tulisi syödä soijaa?
Yksi gramma soijapapua sisältää 2–3 mg isoflavonoideja, erityisesti genisteiinia ja daidtseiinia. Aasialaiset syövät isoflavonoideja 20–100 mg/vrk , länsimaalaiset alle 1 mg/vrk.

Tutkijoiden kiinnostus soijaa kohtaan lähti sitä havainnosta, että aasialaiset juovat runsaasti vihreää teetä ja syövät soijaruokia, eivätkä he sairasta ns. elintasosairauksia yhtä paljon kuin länsimaalaiset. Aasialaiset saavat ravinnossaan runsaasti soluja suojaavia fytokemikaaleja, muun muassa juurikin isoflavonoideja. Heillä esiintyy 5–8 kertaa vähemmän rinta- ja eturauhassyöpiä, vähemmän sydän- ja verisuonitauteja, kohonneita kolesteroliarvoja ja luukatoa kuin amerikkalaisilla ja eurooppalaisilla. Vaikka japanilaiset miehet polttavat paljon, heillä esiintyy vähemmän keuhkosyöpää kuin amerikkalaisilla tupakoitsijoilla. Ja kaiken lisäksi heillä on useimmiten päässään vahva tukka. Syyksi arvellaan japanilaisten vihreän teen katekiinien ja soijan isoflavonoidien runsasta päivittäistä saantia.

Japanin Okinawan väestö on maailman terveintä ja pitkäikäisintä. Heillä on vähiten sydäntauteja, aivohalvausta ja syöpää. Okinawalaiset syövät hyvin vähän suolaa ja rasvaa (lukuun ottamatta omega-3:a, jota he saavat runsaasti kala- ja muusta meriruoasta). He syövät myös runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Mutta ennen kaikkea okinawalaiset syövät maailmassa eniten soijan isoflavonoideja, peräti 60–120 mg päivässä. Länsimaissa isoflavonoidien saanti on olematonta.


Tän loppukesän/alkusyksyn varmaan valehtelematta kovinta huutoa oleva juttu ja kuumin trendi oli ehdottomasti Bomber takit. Käytän termiä OLI siksi koska jotenkin tuntuu et tää villitys on kuitenki jo ehkä vähän hiipumassa onneksi. Mut kyllä niitä silti yhä näkee vähintään joka toisella vastaantulevalla. Toisinaan tuntuu et ne tulee jo ihan silmistä ja korvista ulos ja saa mut voimaan pahoin, mut silti niissä on kuitenkin sitä jotain charmia mikä miellyttää ainaki jollain tavalla mun silmää. Tosin oikeesti veikkaan et tää on todellaki taas vähän tällänen hetken huuma ilmiö mikä menee yhtä nopeesti ohi ku tuliki... veikkaisin ainaki. Seuraavana näätte yhden mun bomberin, joka itsekkin tuli hankittua tämän kyseisen villityksen aikana... :D Mulla on niitä vielä muutama lisää, mut en vaan oo kerinnyt kuvaamaan niitä vielä :D

Ekassa kuvassa vaan facepalmaan jotain ja tokassa mulla oli tulossa aivastus XD

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti